Cum a apărut obiceiul aruncării jartierei şi frica de numărul 13.
Iată superstiţii din trecut în care mai credem şi astăzi.
Uneori considerăm că odată cu evoluţia populaţiei tindem să renunţăm la credinţa în spiritele malefice şi amulete, dar majoritatea sunt practicate şi în prezent.
History Extra prezintă o listă cu superstiţiile istorice care persistă şi în prezent.
Triskaidekafobia
Termenul defineşte fobia de numărul 13. Se crede că originea numărului nenorocos 13 provine din credinţa creştină în care 13 persoane s-au aflat la Cina cea de Taină, de la care Iuda a plecat primul pentru a-l trăda pe Iisus. Astfel că mai multe ţări au evitat să aibă 13 persoane la masă, fiind convinşi că prima persoană care va pleca de la masă va muri în mai puţin de un an. Însă frica atribuită numărului 13 este mult mai veche decât creştinismul. Vechii romani credeau că 13 este un semn rău care prevesteşte ghinionul şi moartea. De asemenea, şi vikingii erau superstiţioşi cu privire la numărul 13. În mitologia Norse, la un banchet închinat celor 12 zei la care un al 13-lea zeu, Loki, a apărut neinvitat a dus la moartea iubitului zeu Balder.
Aruncarea jartierei
Multe mirese poartă jartiera pe sub rochia de mireasă. În timpurile străvechi, hainele miresei erau considerate binecuvântate, toată rochia fiind sfâşiată de pe mireasă de către invitaţi în noaptea nunţii. Treptat, atenţia s-a axat pe jartiera miresii, considerat un simbol al sexualităţii şi fertilităţii.
În perioada medievală a Tudorilor, bărbaţii necăsătoriţi se luptau pentru jartiera miresei pentru a se asigura că ei vor fi următorii care vor găsi o soţie fertilă şi frumoasă. Burlacii chiar îi rupeau hainele de pe ea în timp ce aceasta se afla la altar. Biserica a protestat, iar obiceiul a evoluat, mirele fiind cel care îi îndepărta jartiera miresei pe care apoi o arunca către grupul de burlaci.
Tăierea tortului miresei
În perioada romană, tortul de nuntă era realizat din grâu, fructe, nuci şi miere, fiind un simbol al bogăţiei şi fertilităţii. Tortul era rupt deasupra capului miresei pentru ca aceasta să fie fertilă şi să aibă un mariaj prosper. Invitaţii se înghesuiau pentru a prinde o bucată care le-ar fi adus noroc.
Un obicei asemănător din prezent este cel al ruperii turtei miresei, una dintre tradiţie practicată la nunţile româneşti.