Oamenii căsătoriţi sunt mai sănătoşi. Care este motivul?

Se spune despre căsătorie că nu este un simplu cuvânt, ci o propoziţie. Dincolo de petrecerea extravagantă, de inelul pus pe deget şi de avantajele financiare, căsătoria s-a dovedit a avea foarte multe alte beneficii.

Un studiu publicat recent sugerează că mariajul îţi creşte şansele de recuperare în lupta cu cancerul. „În general, oamenii care au un mariaj stabil sunt mai sănătoşi decât cei care nu au fost niciodată căsătoriţi, dar este de ajuns şi să ai o relaţie stabilă, de lungă durată, chiar dacă aceasta nu s-a legalizat”, explică George Ploubidis, de la University College din Londra.

Beneficiul legat de starea de sănătate nu este singurul care se naşte dintr-o relaţie stabilă. Iată care sunt cele mai mari atuuri ale persoanelor care au un partener stabil. 

1. Oamenii căsătoriţi sunt mai sănătoşi

Acest lucru a fost demonstrat de mai multe studii, care arată că persoanele care se află într-un mariaj sau într-o relaţie stabilă au tendinţa de a fuma mai puţin, de a bea cantităţi reduse de alcool şi de a mânca mai sănătos. Astfel, mariajul te ajută să ţii departe de tine afecţiuni precum diabetul, problemele respiratorii şi pe cele de natură cardiovasculară. De asemenea, existenţa unor sume de bani comune ajută, prin faptul că diminuează stresul, iar oamenii sunt mai încrezători. 

2. Oamenii căsătoriţi trăiesc mai mult

O relaţie stabilă şi fericită poate creşte, de asemenea, speranţa de viaţă. Oamenii de ştiinţă au analizat şi combinat rezultatele mai multor studii şi au descoperit că soţii şi soţiile au cu 10-15% mai puţine şanse de a muri prematur decât ceilalţi oameni. 

O posibilă explicaţie este aceea că, aflându-te într-o relaţie, ai pe cineva care îţi este alături şi are grijă de tine şi, implicit, de sănătatea ta. 

Cheia este ca relaţia sau mariajul să meargă bine, căci, în caz contrar, s-a demonstrat că certurile şi divergenţele frecvente cu partenerul de viaţă pot creşte riscul de deces prematur.

3. Oamenii căsătoriți sunt mai prosperi

Se spune că nu trebuie să dai iubirii un preț, însă economiștii au făcut asta. S-a demonstrat că persoanele care sunt căsătorite și au un mariaj de lungă durată au o situație financiară cu mult mai bună decât majoritatea celor care trăiesc singuri. Acest lucru se datorează faptului că familia dispune de venituri puse la comun și că în „echipă” toate investițiile ating un alt nivel. 

4. Oamenii căsătoriți nu se luptă cu singurătatea

Beneficiile căsătoriei asupra sănătății ating și nivelul sănătății mintale. Oamenii care se află într-o relație stabilă sunt mai puțin predispuși depresiei, la fel cum sunt mai puțin expuși exceselor în ceea ce privește consumul de alcool sau droguri. De asemenea, un partener de viață înseamnă un umăr pe care poți plânge, o persoană pe care te poți baza atunci când ai ajuns la capătul puterilor, un sprijin. Beneficiile de natură psihologică ale căsătoriei sunt mai pronunțate în cazul bărbaților, asta pentru că femeile au, în general, legături de prietenie și în afara cuplului. 

5. Oamenii căsătoriți au mai multe satisfacții legate de viața sexuală

Credeți că odată cu trecerea timpului viața sexuală în cuplu se degradează? Studiile arată cu totul altceva. Cercetătorii afirmă că, odată cu anii, când doi oameni ajung să se cunoască foarte bine, viața sexuală devine mult mai satisfăcătoare. Un studiu recent arată chiar că oamenii căsătoriți de mulți ani au o viață sexuală mult mai activă decât cei care au relații de scurt timp sau cei care nu au un partener stabil.  

Sursa: Gandul

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *